Vansinnig upphandling av Landstingstryckeriet i Uppsala

Den 1 februari tas Landstingstryckeriets verksamhet i Uppsala över av det globala tryckeriföretaget Elanders AB. I media och i pressmeddelandet från Landstinget står det att alla anställda blivit erbjudna jobb på det nya företaget. Riktigt så vacker är dock inte verkligheten och mycket tyder dessutom på att affären kommer att bli kostsam för länets invånare.

De anställda på Landstingstryckeriet i Uppsala blev mycket förvånade när de strax innan sommaren fick veta att tryckeriverksamheten skulle upphandlas. Tryckeriet som består av 4 personer och servar Landstinget med trycksaker, kuvert, visitkort och kopiering skulle bjudas ut till ”entreprenörerna”.
-Alla vi anställda var totalt oförstående. Ingen vet varför det lades ut och alla tycker det är mycket konstigt. Det är en fungerande verksamhet som går med vinst för Landstinget, säger en av tryckarna till Arbetarsolidaritet.

Avtalet är värt 3,5 miljoner kronor per år och gäller under tre år. Företaget som vann upphandlingen, Elanders AB, är en global tryckerikoncern med 1 500 anställda och produktionsverksamhet i tio länder. Omsättningen är drygt 1,7 miljarder kronor per år. Tryckeriverksamheten kommer nu att flyttas från Akademiska sjukhusets område till Elanders AB:s egna lokaler.

Landstinget skrev i ett pressmeddelande 16 december att den nuvarande personalen kommer att erbjudas anställning hos den nya entreprenören.
-Två av oss blev erbjudna jobb i Uppsala, varav en tackade ja. En gick tillbaka till ett gammalt jobb. Den fjärde blev erbjuden jobb på Elanders – i Malmö.

<b>Tog personen jobbet?</b>
-Självklart inte. Det är inte så lätt att flytta bara sådär. Att erbjuda ett jobb i Malmö var ett sätt att bli av med honom.

De anställda menar att Landstingsservice kanske kan tjäna några kronor på försäljningen av inventarier när de gör upphandlingen, men att Landstinget kommer att förlora ekonomiskt på affären. Bland annat är närheten till beställaren viktig i det här fallet.
-Man kan ju ialla fall tycka att Landstingsservice och Landstinget borde dra åt samma håll.

Stämningen på jobbet har sedan beskedet varit låg. De anställda har inte heller fått någon egentlig motivering till upphandlingen från Landstinget. Utredningen som låg till grund för upphandlingen ger de heller inte mycket för utan säger att konsulten som togs in hade mycket begränsade kunskaper i frågorna. Försök att diskutera situationen på sjukhuset utanför tryckeriet har gjorts men situationen har varit svår.
-Facket kan inte heller göra något i en sån här situation, säger en annan av tryckarna.
– Hela situationen är vansinnig och jag är övertygad om att detta förutom att kosta oss vår arbetsplats också kommer att kosta skattebetalarna pengar då upphandlingen med stor säkerhet är en ekonomiskt dålig affär för Landstinget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *