De hade lockats hit med löften om att tjäna pengar de bara kunnat drömma om i sina hemländer. Men med svinaktiga bemanningsföretag riskerar de istället att återvända skuldsatta. Till slut tog tålamodet slut hos bärplockarna.
I år skulle bärplockarna garanteras en minimilön genom nya regler. Men utländska bemanningsföretag tillåts dra av kostnader för resa, boende, mat och uppehåll från lönen, vilket har utnyttjats till max. Detta kombinerat med finstilt avtalstext om att minimilönen bara gäller om vissa mycket stora volymer bär plockas, samt det faktum att det varit en dålig bärsäsong gör att plockarna riskerar att återvända hem med stora skulder.
– Det finns bär, men det går inte alls att plocka de mängder som utlovats, förklarar flera av dem för Dalarnas Tidning.
Vid många platser har missnöjet pyrt ordentligt. I Särna i Dalarna har missnöjet varit stort under hela augusti då 300 vietnamesiska plockare insett att de knappast kommer få den ersättning de lovats, utan riskerar att åka hem med stora skulder.
På tisdagsmorgonen hade plockarna inkvarterade på gamla folkhögskolan SI-gården i Särna fått nog. Efter ett stormöte bakbands händerna på två av arbetsledarna och sammanlagt sex av det vietnamesiska bemanningsföretagets basar låstes in i ett rum. Polis anlände senare till platsen och ”befriade” dem. Enligt polisen i Dalarna ska två av basarna också ha misshandlats.
Under onsdagen anhölls fem av bärplockarna misstänkta för olaga frihetsberövade, misshandel, samt olaga hot. Men vid polisens ingripande uppdagades också att bärplockarna vid tillfället bara hade olja och ris att leva på, skriver Dalarnas Tidning.
200 i protest i Storuman
Lurade bärplockare är i uppror även på andra platser. I tisdags valde många av de vietnamesiska plockarna i Baggård utanför Nordmaling att ge sig ut på vägen i stället för bärskogen. I Storuman lämnade förra veckan 200 kinesiska plockare sin inkvartering för en protestmarsch mot ett kinesiskt bemanningsföretag. De hade lovats ”blåbär stora som vindruvor och buskar höga som människor”, skriver Västerbottens-kuriren. Bybor har därefter kommit med mat, bullar och vatten till Stensele skola där plockarna härbergeras efter protestmarschen.
– Jag känner mig dum och lurad. Och väldigt besviken, säger en 20-årig bärplockare till Västerbottens-kuriren, men poängterar också att han samtidigt är rörd över all hjälp från byborna.
Under onsdagen gick Kommunal in för att medla. Bärplockarnas krav var att få tillbaka alla pengar de redan har betalat till bemanningsföretaget. Det kinesiska bemanningsföretaget kom med ett bud som Kommunal rådde bärplockarna att acceptera. LO-tidningen skriver att de skulle få hemresan betald och ”en ännu hemlig summa pengar”. Jörgen Gustavsson, ombudsman på Kommunal säger att Kommunal var nöjt med budet.
– Kommunal hade svårt att försvara kollektivavtalet eftersom det bygger på att båda parter ska uppfylla sin del.
– Och bärplockarna har tydligen inte jobbat någonting, fortsätter han.
”Handlar väldigt litet om den svenska arbetslagstiftningen”
Lomsjö bär som köpt bären av det vietnamesiska bemanningsföretaget ser sig också som lurat. Enligt Olle Andersson har det ställts krav på bemanningsföretaget att det skulle ha avtal med facket, att plockarna skulle få minimilöner och vara rutinerade.
– Vi har också blivit lurade, säger han till TT och kräver nu att bemanningsföretaget erbjuder de plockare som vill åka hem en ordentlig ersättning för att de blivit lurade.
Medan bemanningsföretag lurar arbetare med falska löften, är det ändå hos lagstiftarna det yttersta ansvaret ligger. Regeringen tycks dock inte ha några planer på förändringar. Statsminister Fredrik Reinfeldt menade i dag att de regler som finns borde räcka, skriver Aftonbladet.
Arbetsmarknadsminister Tobias Billström säger till TT att han har diskuterat problemet med bland annat Kommunals ordförande.
– Det handlar väldigt litet om den svenska arbetslagstiftningen, men däremot om hur seriöst bärföretagen går till väga när de väljer samarbetspartners för att rekrytera bärplockare. Problemet ligger i att människor blir hitlurade och får felaktiga uppgifter, säger Billström.