•  

 • Sök på sidan


  Frispråkig byggnadsarbetare och strejkande lärare prisas

  Stridsfondens pris Arbetare till Arbetare 2011 tilldelas den frispråkiga byggjobbaren Calle Fridén i Stockholm och de strejkande lärarna vid behandlingshemmet Björkbacken utanför Göteborg. Prissumman på 5000 kronor vardera kommer att delas ut vid ett offentligt möte på ABF-huset i Stockholm 8 oktober.  Förbundet Arbetarsolidarites tredje kongress har beslutat att Stridsfondens pris Arbetare till Arbetare 2011, skall delas mellan den frispråkiga byggjobbaren Calle Fridén i Stockholm och de lärare som under våren strejkat vid behandlingshemmet Björkbacken utanför Göteborg. Prissumman på 5000 kronor vardera kommer att delas ut vid ett offentligt möte på ABF-huset i Stockholm den 8 oktober klockan 13.00.

  - Calle Fridén får 2011 års pris för att han via sin blogg ”Utsikt från ett tak”, beskrivit en byggnadsarbetares vardag och skrivit om den usla arbetsmiljön och säkerheten på byggarbetsplatser, säger Förbundet Arbetarsolidaritets ordförande Andrée Kjellström.

  Ett byggföretag som kritiserades i bloggen uppskattade inte publiciteten och viftade desperat med en illa underbyggd stämningsansökan för att försöka censurera den frispråkiga byggnadsarbetarens blogg.

  - Calle var även en av initiativtagarna till en manifestation i början av juni, där byggnadsarbetare över hela landet, genomförde en tyst minut för att hedra de byggjobbare och andra som varje år omkommer i olyckor på sina arbetsplatser, säger Andrée Kjellström.

  Det syndikalistiska lärarkollektivet vid ungdomshemmet Björkbacken får ena halvan av 2011 års pris för att de fick nog och tog strid mot dåliga anställningsvillkor, ökad arbetsbelastning och försämrad arbetsmiljö. Detta sedan Statens Instutionsstyrelse beslutat om att arbetstid motsvarande tre heltidstjänster skulle fördelas på den nuvarande personalgruppen och inte genom nyanställningar.

  - Strejken var den första inom skolan på många år och viktig då den inte bara berörde elever och anställdas vilkor vid Björkbacken utan även satte fingret på effekterna av statens besparingar och rationaliseringsiver i ett större perspektiv, säger Andrée Kjellström  Namn:
  E-post:

  I Stridsfonden finns just nu: 93090 kr

    93%

  Totalt har 181965 kr inkommit sedan starten av fonden varav 88875 kr har delats ut.
  Det nuvarande målet är att fonden skall förfoga över 100000 kr. De 93090 kr som nu finns tillgängligt i fonden motsvarar ca. 93% av detta mål.

  Kalendarium

  Nya aktiviteter ?r under planering!